Göç, Kadın ve Sağlık Çalıştayı

Yazar: okam | Tarih: 4 Kasım 2020

• Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kadın ve Toplum Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından OMÜ Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Destekleme Programı desteği ile düzenlenen 15-16 Ekim 2015 tarihleri arasında Samsun Serra Otel’de gerçekleştirilen “Göç, Kadın ve Sağlık” Çalıştayına çeşitli üniversitelerden öğretim elemanları, çeşitli sağlık kurumlarından, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Eğitim Daire Başkanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü’nden olmak üzere toplam 56 kişi katılmış ve çalıştay başarıyla tamamlanmıştır. Ayrıca, açılış konuşmalarını ve düzenlenen konferansları yoğun bir dinleyici kitlesi takip etmiştir. Böylece çalıştaya farklı kurumlardan katılanların birbirleriyle tanışmalarına ve iletişim kurmalarına imkân sağlanmıştır.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör vekilimiz Prof. Dr. Bünyamin ŞAHİN ile OKTAM Müdürümüz Doç.Dr İlknur AYDIN AVCI’nın yaptıkları açılış konuşmalarında her geçen gün giderek yaygınlaşan göç konusuna değinilmesinin önemi ve dezavantajlı gruplar arasında olan kadınların sağlığı üzerine etkisine değinerek çalıştayın önemi konusuna vurgu yapmışlardır.

Çalıştayın ilk günü sabah, açılış konuşmalarının ardından Belçika Antwerpan Üniversitesi’nden Dr.Zeynep BALCI, “Return Migration of the 2nd generation. Motivesandexperiences of Turkishdescendentyouth“ ve ardından da Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyelerinden Yrd.Doç.Dr. Miki Suzuki HİM “Migration, WomenandHealth – Universal Issues” konulu konferans vermişlerdir. İlk gün sabah yapılan konferansların ardından, öğleden sonra “Göçün Kadının Sosyal Hayata Uyumu Üzerine Etkisi” ve “Göçün Kadın Sağlığı Üzerine Etkisi” temalarını içeren oturumlar düzenlenmiştir.

Çalıştayın ikinci gününde Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyelerinden Doç.Dr Kezban ÇELİK “Göç ve Toplumsal Değişim” ve Kanada Ottowa Üniversitesinden Uzman Nesime GÜZEL ERTOP “Kanada’da yaşayan Türk göçmenlerin yaşadıkları sorunlar” konulu konferans vermişlerdir. İkinci gün verilen konferansların ardından öğleden sonra “Suriyeli Göçmenler Gerçeği ve Toplumun Göç Eden Bireylerle Birlikte Yaşama Sürecinde Uyumu” ve “Göçün Sağlık Hizmeti Arz ve Talebine Etkisi” temalarını içeren oturumlar düzenlenmiştir.

Oturumların ardından grup sözcüleri yapılan grup müzakereleri içeren farklı tespit ve önerilerini katılımcılarla paylaşmışlardır.