Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kadın ve Toplum Araştırma ve Uygulama Merkezi (OKTAM) Kadınlar Korosu; 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla verdiği “Türküler Bizi Söyler” temalı konseriyle Anadolu’da sevincin, hüznün ve hasretin simgeleri olan birbirinden güzel ve özel türküleri dile döktüler.
OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde (AKM) düzenlenen halk müziği konserinde Anadolu’nun farklı bölgelerinden yüreklere dokunan toplam 20 türkü, koro ve solo olarak icra edildi. Konserde; OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Samsun İl Jandarma Komutanı Albay İbrahim Güven, akademisyenler, öğrenciler ile çok sayıda davetli ise OKTAM Kadınlar Korosu’nu yalnız bırakmadı.
Konser öncesi OKTAM’ın amaçlarından ve şimdiye kadar gerçekleştirdiği etkinliklerden bahseden OKTAM Müdürü Doç. Dr. Hatice Kumcağız, duygu ve düşüncülerini de türküseverlerle paylaştı. Aynı zamanda koro üyesi olan OKTAM Müdürü Doç. Dr. Hatice Kumcağız, konserin; akademisyenlerden oluşan OKTAM Korosu’nun 7 aylık emeği sonucunda şekillendiğini vurgulayarak “Önce vatan bilinciyle millî güvenliğimizi ve ülkemizi tehdit eden her ne olursa olsun Türk kadınları olarak devletimizin ve Türk Silahlı Kuvvetlerimizin arkasındayız. Gerektiğinde her birimiz Fatma Çavuşuz, Şerife Bacıyız, Nene Hatunuz.” diye konuştu.
Akademisyenliğin, mesai saatleriyle sınırlı olmayan ve sürekli yenilenmeyi gerektiren bir uğraş olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Kumcağız, sözlerini şöyle tamamladı: “Akademisyenlik, neredeyse insanın hayatının bütününde etkili olan bir meslek. Zamanının büyük bir kısmını bilimsel faaliyetlere ayıran kadın akademisyenler; eş, anne, meslektaş, araştırmacı gibi birçok rolü de yerine getirmekte. Tüm bu roller kadın akademisyenlerin, çoklu düşünme ve organizasyon yeteneklerinin gelişmesine katkı sağlamaktadır. Bizler de sanıyorum ki bu yeteneklere sahip olduğumuzu düşünerek ve buna inanarak karşınıza çıkabilme cesareti bulduk. Bu önemli günde hayatın ağır yüklerini taşıyan, elinin emeğini gözünün nuru ile birleştiren, küçük yüreğine koskoca sevgiler sığdıran güçlü kahraman kadınları saygıyla selamlıyor, katılımınız için saygılarımı sunuyorum.”
Farklı yörelerin rengini yansıtan türkü akşamı Ardından 22 OKTAM akademisyeninin bir araya gelmesiyle teşekkül eden OKTAM Kadınlar Korosu; Rumeli’den Mardin’e, Adıyaman’dan Doğu Karadeniz’e kadar Anadolu’nun birçok bölgesinin ruhunu ve dokusunu yansıtan 20 türkünün içtenliğini ve sıcaklığını tüm salona hissettirdi.
Doç. Dr. Bahar Güdek’in şefliğinde solo ve koro performanslarla geniş bir türkü repertuvarındaki eserleri dile getirerek türkü şöleni yaşatan OKTAM Kadınlar Korosu’nun ilk sahne deneyimi, dinleyicilerin beğenisini kazanırken konser sonunda koro ve orkestra üyelerinin emek ve yorumları fidan sertifikası ve çiçeklerle taltif edildi.